Interview voorzitter in Haarlems Dagblad - Krijgt Heemstede padelbanen of niet?

02 maart 2022


HBC-voorzitter Jorinde Pels bij de banen 5 en 6, waar de padelbanen moeten komen.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Krijgt Heemstede padelbanen of niet? Tennisvereniging HBC staat te popelen, maar de buurt vreest overlast

 
door: Arnold Aarts

Buitenstaanders die vragend naar het clubhuis bellen. Leden die informeren wanneer ze er eindelijk komen. Over de behoefte aan padelbanen in Heemstede is geen enkele twijfel. Maar komen ze ook bij Tennisvereniging HBC? Voorzitter Jorinde Pels kan niet wachten om de aanbesteding de deur uit te doen, maar de buurt vreest voor overlast.

Als ze de ogen sluit, ziet Jorinde Pels (33) - voorzitter sinds november 2020 - het helemaal voor zich. Nog steeds zeven kunstgrastennisbanen op het HBC-complex aan de Ringvaartlaan, maar achterin (op de huidige banen 5 en 6) het glas en metaal van vijf splinternieuwe padelbanen. Als alles voorspoedig verloopt, zou het in 2023 werkelijkheid moeten zijn.

Over de bezetting maakt ze zich helemaal geen zorgen. De enquête onder de 659 leden liet niets aan duidelijkheid te wensen over. „90 procent ziet het als een goede toevoeging, 80 procent zou padel gaan proberen en 70 procent zou zelfs een dubbellidmaatschap nemen.” Maar Pels is ervan overtuigd dat ook veel niet-leden hier komen spelen. Ze heeft al vragen gekregen van TV Merlenhove, die andere Heemsteedse tennisclub waaruit HBC in 1985 is ontstaan. „Padelbanen zijn voor heel Heemstede een aanwinst. We doen het niet alleen voor onszelf.”

Lenen

Daar zijn ook de lokale politieke partijen het over eens. Die buigen zich over de kwestie, omdat HBC zich voor de financiering tot de gemeente wendt. De tennisvereniging wil het bedrag dat de aanleg kost (290.000 euro) lenen en in twintig jaar terugbetalen. Ook moet uit het raadhuis goedkeuring komen om een stuk grond aan de HBC-accommodatie toe te voegen, zodat alle twaalf banen binnen de hekken passen.

(Tekst gaat door onder de foto)

© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Het HBC-bestuur heeft de padelbanen achter in het tennispark in gedachten, omdat ze dan zover mogelijk van de dichtstbijzijnde woningen liggen. Dat is een appartementencomplex op de hoek van de Ringvaartlaan en de Sportparklaan. Een licht- en geluidsonderzoek moet aantonen hoeveel hinder deze bewoners gaan ondervinden. Pels verwacht dat dat meevalt. „Want er zit nog ons clubhuis tussen, bomen en een weg. Maar we volgen keurig alle stappen die we procedureel moeten doorlopen.”

Gedoe

Pels verdiept zich evengoed in alternatieve materialen voor de padelbanen. „Ik weet dat ze bij pannakooien inmiddels metaal gebruiken dat minder geluid oplevert. Wellicht dat ook bij een ander type glas winst valt te halen. We gaan daar bij onze aanbesteding in ieder geval rekening mee houden. We zitten natuurlijk helemaal niet te wachten op gedoe met de buurt. We willen hoe dan ook dat de overlast niet groter wordt dan nu.”

Volgens Pels is de tijd rijp dat Heemstede padelbanen krijgt. Niet alleen vanwege de sterk groeiende interesse voor de sport, maar ook vanwege het groot onderhoud dat HBC te wachten staat. De tennisbanen staan op de planning om te worden vervangen. „Het kunstgras is versleten, waardoor er sneller mos doorheen komt en de baan glad wordt bij een beetje vorst. Verder zitten er gaten in de onderlaag. We willen het groot onderhoud laten samenvallen met een andere indeling van ons park.”

Reactie buurtcomité

Tegenover het enthousiasme van HBC-voorzitter Jorinde Pels staan de bedenkingen van omwonenden. Voorzitter Erwin Mense van Buurtcomité NOVA is bevreesd voor nog meer overlast van het sportpark, waar wordt gevoetbald, gehockeyd, gehonkbald en gesoftbald.

„Mijn belangrijkste bezwaar is dat dit soort plannen zonder overleg met de omgeving wordt gepresenteerd. Wij zitten eens per maand als buurtcomité met ambtenaren om tafel, maar zelfs die wisten hier niets van. Het plan lijkt uit de lucht te vallen, terwijl ik inmiddels heb begrepen dat het al twee jaar speelt.”

Door de groeiende populariteit van padel neemt volgens Mense in het hele land ook het aantal klachten over overlast toe. „Maar daar gaat de gemeente in onze ogen aan voorbij. Die negeert de informatie die beschikbaar is. Ik ben zelf gaan kijken bij de banen in Bennebroek en daar worden omwonenden horendol van de herrie. In onze wijk is het sportpark nu al een concentratie van allerlei overlast.”

Mense is benieuwd naar de resultaten van het licht- en geluidsonderzoek dat wordt gehouden bij HBC. Hij kan zich voorstellen dat dat aanleiding geeft om naar alternatieve locaties voor padel te gaan zoeken. „Dan zal de tennisvereniging water bij de wijn moeten doen, want die heeft de banen natuurlijk het liefst bij het tennis liggen. Maar wellicht geeft een plek richting de Ringvaart minder overlast.”

Nieuwscategorieën